top of page
K. Lubiak
O konferencii

Vážení kolegovia, priatelia, spolupracovníci a milovníci pamiatok!

 

Tohtoročný Bardkontakt 2022 je v poradí už jubilejný XXX. ročník. Jubileá sú obyčajne sprevádzané bilancovaním – obhliadnutím sa za uplynulým obdobím: Čo nám prinieslo? Kam nás priviedlo? A spravidla je to tiež podnet na zamyslenie – kam a ako ďalej?.

 

V prípade konferencie Bardkontakt možno konštatovať, že rozhodnutie o jeho organizovaní bolo šťastné a rozhodne prínosné. Každoročne prináša témy, podnety aj konfrontácie smerujúce nielen k zachovaniu kultúrneho dedičstva a našich historických sídiel a ich centier, ale zamerané aj na ich rozvoj. A veríme, že tomu tak bude aj v tomto roku a tiež, že sa tradícia udrží aj do ďalších rokov.

 

V tomto roku sa okrem jubilea našej konferenčnej série stretávame aj s ďalšími jubileami, ktoré majú vzťah k hlavnému predmetu Bardkontaktu – k pamiatkam a širšie k nášmu kultúrnemu dedičstvu. Tohto roku sa napĺňa 50 rokov od prijatia Konvencie o ochrane svetového prírodného a kultúrneho dedičstva. Táto konvencia výrazne prispela k celosvetovému zvýšeniu pozornosti ku kultúrnemu dedičstvu, k jeho pominuteľnosti, ale aj k uvedomeniu si jeho významu pre ďalší rozvoj ľudskej civilizácie. Zároveň pripomenula, že človek a jeho diela sú vždy v nejakej relácii až interakcii s okolitým prostredím, s prírodou, ktorá vždy istým spôsobom ovplyvňuje a podmieňuje konanie ľudí.

 

A tohto roku si pripomenieme aj vlaňajšie jubileum našej vrcholnej špecializovanej inštitúcie pre ochranu a zachovanie pamiatkového fondu – 70. výročie založenia Pamiatkového úradu SR, ktoré sme si vlani v online priestore výraznejšie nepripomínali. Obzrieme sa na jednotlivé obdobia pamiatkovej ochrany a ich prínosy.

 

Téma tohtoročného Bardkontaktu 2022 je preto formulovaná:

 

OCHRANA PAMIATOK NA SLOVENSKU
V MOZAIKE UDALOSTÍ, PROCESOV A OSOBNOSTÍ

 

Parciálne tematické okruhy konferencie sú:

  • míľniky vývoja ochrany pamiatok (organizačné, legislatívne, metodické, ...),

  • osobnosti formujúce a ovplyvňujúce ochranu a užívanie pamiatok,

  • organizácie a inštitúcie pôsobiace v ochrane pamiatok,

  • podnetné realizácie ochrany pamiatok,

  • iné spoločenské, technické aj politické aktivity podporujúce zachovanie a aktívne využívanie pamiatok,

  • medzinárodná spolupráca na poli pamiatkovej starostlivosti a jej vplyv na zachovanie pamiatok na Slovensku (charty, konvencie, medzinárodné organizácie ICOMOS, IFLA, TICCIH a ďalšie).

 

Tohtoročná konferencia Bardkontakt 2022 tak opäť poskytne priestor na medziodborovú diskusiu – najmä na odkrývanie bielych miest v poznaní ochrany pamiatok, výmenu názorov, polemiku a výmenu skúseností medzi účastníkmi procesov dotýkajúcich sa ochrany pamiatok v podmienkach ich ochrany, obnovy a manažmentu pamiatok, predstavenie problémových aj inšpiratívnych príkladov a ďalšie.

Do diskusie sú prizvaní pracovníci Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, Združenia miest a obcí Slovenska, predstavitelia/zástupcovia obcí, členovia Slovenskej komory architektov, Slovenskej komory stavebných inžinierov, Slovenskej komory reštaurátorov, odborníci z akademického prostredia, vlastníci historických domov, investori, projektanti, členovia a zástupcovia občianskych iniciatív, nadšenci a všetci, ktorých táto téma zaujíma u nás aj zo zahraničia.

J. Brdej
bottom of page